Ájurvédské doporučení

Ájurvédské doporučení I. zahrnuje: 

 - pulzovou diagnostiku pro určení konkrétního konstitučního typu

 - charakteristiku naměřeného typu  

 - výživu , denní režim, množství jídla a pití, na co si dávat pozor

 - obnovení rovnováhy daného typu

 

Ájurvédské doporučení II. zahrnuje: 

 - marmovou diagnostiku vnitřních orgánů s chodidel

 - návrh tělesných cvičení (ájurjóga)

 - meditace 

 - terapeuticou hudbu Gándharvavédu

 - aromaterapii

 

Toto je ukázka části ájurvédského doporučení pro konstituční typ Vítr

Potraviny, které obsahují převažující chutě vhodné pro konstituci Vítr:

Sladká – třtinový cukr, med, máslo, mléko, mléčné výrobky, pšenice, rýže, hrozny, meloun, těstoviny

Slaná – sůl, minerální soli, slanečky, slané brambůrky, zelenina ve slaném nálevu (houby)

Kyselá – nezralé maliny, jahody, nektarinky, rajčata, višně

Potraviny harmonizující váš tělesný typ Vítr:

Vhodné potraviny, které budete preferovat:

Obiloviny – rýže, nejlépe bílá, rýže basmati, pšenice (bílé pečivo, těstoviny, knedlíky), pšenice špalda, kuskus, oves (vařený), bílé pečivo, těstoviny, knedlíky, palačinky

Mléčné výrobky – většina mléčných výrobků je vhodná, mléko, smetana, šlehačka, nezrající sýry, máslo, přepuštěné máslo ghí, vajíčka, jogurt ředěný, tvaroh, mozzarella, Ricotta

Sladidla – melasa, med, palmový cukr, třtinový cukr, stévie

Oleje – olivový, sezamový, sádlo, slanina

Ovoce – většina sladkého ovoce, ananas, avokádo, banány, broskve, citron, datle, fíky, hroznové víno, jablka, kiwi, kokos, limetka, mango, maliny, melouny, meruňky, mandarinky, papája, pomeranče, rozinky, švestky, třešně, kompoty